Πανύψηλα βουνά, κατάφυτες πλαγιές και εντυπωσιακές χαράδρες. Τόπος άγριος, υποβλητικός. Γεφύρια κομψοτέχνηματα, μοναστήρια χτισμένα στο βράχο. Χωριά-αξιοθέατα, γνωστά ως Ζαγοροχώρια. Τόπος αυθεντικός, σαγηνευτικός. Θα τον ανακαλύψετε, περπατώντας στη χαράδρα του Βίκου, αντικρίζοντας τους «πύργους» της Αστράκας, ακούγοντας τη βοή του Βοϊδομάτη, θαυμάζοντας την αλπική Δρακόλιμνη της Τύμφης. Θα τον «αισθανθείτε», περπατώντας με σύντροφο την ομίχλη στη Βίτσα, επισκεπτόμενος παλιές μονές και εκκλησίες ή απολαμβάνοντας τη θέρμη και την πολυτέλεια των πέτρινων ξενώνων. Το Ζαγόρι είναι ένας «θησαυρός», ανεκτίμητος. Το ταξίδι σας στην ομορφιά του θα σας βοηθήσει να τον ανακαλύψετε.

Αξίζει να δείτε στο Ζαγόρι

Στο φαράγγι του Βίκου: το βασίλειο του ποταμού και των αετών
Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, μια σχισμή του εδάφους που μόνο θεϊκό χέρι μπορεί να έχει δημιουργήσει. Το στενότερο σημείο των δύο πλευρών της έχει μόλις 1.100 μ. πλάτος, την ώρα που το βάθος τους ξεπερνά τα 900 μέτρα. Η χαράδρα του Βίκου είναι το βασίλειο των αετών και της σιωπής, των σπάνιων ιαματικών βοτάνων και των κάθετων βράχων. Αρχίζει από το γεφύρι του Κόκορου και καταλήγει στο γεφύρι της Αρίστης. Το πέρασμά της είναι εμπειρία ζωής!

Οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας
Το πιο μεγαλόπρεπο βουνό στον όγκο της Βόρειας Πίνδου είναι η Τύμφη ή Γκαμήλα. Μια από τις κορυφές της είναι η Αστράκα σε υψόμετρο 2.436 μέτρα. Νότια από την κορυφή της Αστράκας σχηματίζονται τα πελώρια κάθετα βράχια της, οι περίφημοι «πύργοι», που τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου. Αλλά πάλι, όλα αυτά ίσως δεν έχουν σημασία μπροστά στο δέος που θα νιώθετε κάθε φορά που υψώνετε το βλέμμα προς την Αστράκα. Το χειμώνα το χιόνι στολίζει τα μεγαλειώδη βράχια της με υπέροχα λευκά μοτίβα.

Η Δρακόλιμνη, μια λίμνη-αξιοθέτο!
Ένα οριακό ορεινό σημείο με συγκλονιστική ομορφιά. Μια λίμνη με έναν μυθικό δράκο, αλλά και πολλά αληθινά «δρακάκια»: μικρόσωμα αμφίβια που ονομάζονται τρίτωνες. Ένα υπόλειμμα, ένα ίχνος, το μοναδικό που έχουμε, της εποχής των παγετώνων. Για να φτάσετε ως εδώ, θα χρειαστείτε 1 ώρα με το αυτοκίνητο.

Τα Ζαγοροχώρια της μαστοριάς και της παράδοσης
Στην Ήπειρο, χωριά-στολίδια περιμένουν να σας συστήσουν στην ομορφιά και τις παραδόσεις τους. Η Αρίστη, το Μονοδένδρι, ο Βίκος, το Δίλοφο, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, οι Κήποι… Κτισμένα με κυκλική ή σπειροειδή διάταξη, έχουν στο κέντρο τους τον πλάτανο με την πλατεία, τη βρύση, την εκκλησία, το καφενείο. Κάθε λιθόστρωτο σοκάκι, κάθε σπίτι φτιαγμένο με λευκή πελεκητή πέτρα, κάθε παλιά εκκλησία αφηγείται μια μακρόχρονη ιστορία. Η αρχιτεκτονική των χωριών του Ζαγοριού είναι αντικείμενο μελέτης για τους αρχιτέκτονες. Και η τέχνη των παλιών μαστόρων της πέτρας είναι αξεπέραστη.

Το Καλογερικό και τα γεφύρια του Ζαγοριού
Καλογερικό: το ομορφότερο πέτρινο γεφύρι της Ελλάδας και ένα από τα ωραιότερα στα Βαλκάνια. Το χαρακτηρίζουν η αέρινη κίνηση και η πλαστικότητα. Σαν «κάμπια εν κινήσει», έτσι περιγράφουν την ρυθμική του κίνηση και την ανάλαφρη κομψότητά του στο σκαμπανέβασμα των τριών του τόξων. Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Kήποι και ενώνει τις όχθες του Μπαγιώτικου ρέματος. Υπάρχουν και άλλα, για να θαυμάσετε: του Κόκορου ή κυρ Νούτσου ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Κήποι, το δίτοξο του Μίσιου, στη χαράδρα του Βίκου, του Μύλου κοντά στο χωριό Κήποι.

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Ζαγορίου

Η Σκάλα του Βραδέτου
Απόλυτα ενταγμένη στο τοπίο, κομψή, φτιαγμένη με εξαιρετική τεχνική, η Σκάλα ήταν άλλοτε ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στα χωριά Βραδέτο και Καπέσοβο. Βήμα-βήμα θα θαυμάσετε την ατέλειωτη υπομονή και την επιδεξιότητα των ταλαντούχων μαστόρων που μας χάρισαν αυτό το μοναδικό δώρο.

Οβίρες: γλυπτά τρεχούμενου νερού
Σχεδόν δίπλα στον ασφαλτόδρομο που ενώνει το Μεγάλο με το Μικρό Πάπιγκο σταματήστε για να δείτε τις Οβίρες ή Κολυμπήθρες, όπως τις λένε οι ντόπιοι. Μοιάζουν με μικρές λίμνες, έχουν γαλάζια νερά και σμιλεύτηκαν στα βράχια χάρη στη δύναμη του τρεχούμενου νερού. Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής.

Η Αγία Παρασκευή στο χείλος της χαράδρας
Η μονή της Αγίας Παρασκευής στον Βίκο είναι κτισμένη στο χείλος της ομώνυμης χαράδρας και τη χωρίζουν 800 μέτρα λιθόστρωτου από την κεντρική πλατεία του χωριού Μονοδένδρι. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα, έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Η μονή Σπηλιώτισσας: περίτεχνο κέντημα της Πίστης στο βράχο
Περπατώντας μέσα σε ένα δάσος με αιωνόβια πλατάνια, φτάνετε στην Παναγία τη Σπηλιώτισσα της Αρίστης. Το μοναστήρι ακουμπά, στη κυριολεξία, στις παρειές ενός τεράστιου βράχου, ο οποίος καταλήγει κάθετα στον ποταμό Βοϊδομάτη. Το καμπαναριό της είναι κτισμένο στην κορυφή του βράχου, στην οποία φτάνετε σκαρφαλώνοντας. Η θέα από εκεί δύσκολα περιγράφεται.